Ліки від а до я  -   Хвороби  -  Калькулятор калорій  -   Магнітні бурі  -   Дієти  -  Очищення організму  -  Схуднення  -  Молочниця
Геморой  -  Лікування  -  Косметологія  -  Поради  -  Інсульт  -  Інфаркт  -  Діабет  -  Варикоз  - Вправи - Covid-19 


10 речей, які не дають нам бути щасливими у коханні

23:20, 25 Січ 2016 · Категорія: Психологія · Переглядів 1311 · 

Все починається красиво: побачення, ніжність, довгі розмови, коли кожна дрібниця здається важливою, турбота один про одного. Минає рік-другий, і відносини починають складатися не зовсім так, як мріялося: з'являються образи і недомовленості. Знайоме?


Ми самі створюємо своє щастя

Ми самі створюємо своє щастя



1. Орієнтація на стереотипи

Дуже часто ми у своєму житті орієнтуємося на загальноприйняті думки, культурні міфи, гендерні установки або батьківські приписи.

"Все блондинки - дурепи, а начальники - ідіоти", "Хлопчики не плачуть, дівчатка не б'ються", "Не можна відчувати до коханому негативних почуттів", "В щасливій родині люди весь вільний час проводять разом", "Справжньою любові не буває без мук і страждань".

Стереотипи сильно заважають і обмежують наше життя. Мріючи про відносини, ми, будучи "продуктом" жорсткого гендерного виховання, часто шукаємо не людину, не особистість - а риси. "Чоловік повинен бути цілеспрямованим і конкурентоспроможним", "Жінка повинна бути жіночною і цілком присвячувати себе сім'ї". У результаті ми не готові приймати конкретну людину такою, яка вона є, миритися з її недоліками або слабкостями, навіть якщо він нам подобається і підходить.

2. Ілюзії і нереальні очікування

У будь-які відносини - і в першу чергу любовні - ми валізами несемо свої (часто неусвідомлювані) надії і фантазії. Ми малюємо собі картинки прекрасного майбутнього, приписуємо коханому ідеальні риси. Ми вбудовуємо його в своє життя, навіть якщо він нам поки нічого не обіцяв.

Сюди ж можна віднести ілюзію про те, що ми можемо контролювати іншу людину, її бажання і почуття, змусити зробити так, як нам треба. І ілюзію, що шлюб - непорушна святиня, а той, хто поруч, - з нами навічно. Що він дивиться на життя так само, як і ми, і відчуває те ж саме.

За цими очікуваннями знову ж пропадає реальна людина. Ми плекаємо власні мрії, а того, хто насправді перед нами і на що він здатний, не бачимо.

3. Завищені, невиправдані вимоги

І коли ми показали на горизонті принца в своє життя вже вбудували, майбутнім дітям імена придумали, все-все розписали, виникає ось це: "А що це ти не робиш того, що я чекаю?", "Ти мужик - ти повинен", "Ти жінка - ти повинна".

4. Бажання переробити іншого

У багатьох з нас любов асоціюється з схожістю. Відчуття того, що ми однаково думаємо, любимо одне і те ж, створює ілюзію близькості, єдності і безпеки. І в цьому безхмарному злитті кожна відмінність, несхожість сприймаються дуже болісно. "Ти не така (ой), як я собі уявляв (а), ти відчуваєш по-іншому, у тебе інша думка, ти не розумієш мене - значить, ти мене не любиш" або: "Ми не підходимо один одному". "Ти не жалісливий (нестійкий, неуспішна)" або "Ти жорстка (негосподарська, що не підтримує)". "Чому? Змінися! Стань іншим (ою)! Відмовся від хобі / залиш свою роботу / схудни / поміняй зачіску".

І не розуміють люди, що якщо вони полюбили один одного такими, недосконалими, значить, чомусь. Змінити іншу людину не можна. Не вийде. Тільки якщо мінятися захоче він сам.

5. Спроби домінувати у стосунках

А також прагнення бути головним, керувати, контролювати, радити, опікати, володіти іншою людиною безроздільно, душити його своєю любов'ю і нав'язувати своє уявлення про щастя. У більш суворих варіантах - придушувати, знецінювати і порушувати кордони, відчуваючи себе при цьому сильним і правим.

7. Порушення комунікації

Це коли замість відкритого та безпечного взаємодії, ясних прохань, спокійного обговорення бажань, відображення власних почуттів і пошуку компромісу мають місце критика, претензії, взаємні звинувачення, наїзди і суперечливі послання. Коли слухають, але не чують, трохи що не так - ляскають дверима, відсторонюються, мовчать. Або думають: "Він повинен сам здогадатися, чого я хочу".

8. Ігри

Зараз, по відчуттях, цього якось більше стало в нашому житті. Ведення списків підкорених, а згодом і розбитих сердець, "Я буду йому відмовляти, нехай за мною бігає" і симетричне "Чим менше жінку ми любимо, тим легше подобаємося ми їй".

Критерії "гри" (як і будь-яких інших нездорових відносин) - відсутність поваги до іншої людини і недбале ставлення до самоповаги.

Відразу позбудьтеся ілюзії, що коли-небудь гра переросте в міцні, партнерські відносини. Там, де немає (само) поваги на початку, чи не буде його ніколи. У підсумку ви виявите, що: а) це не любов, у ваших стосунках немає основи, бази; б) ви не вмієте домовлятися з партнером про важливе; в) ви взагалі поняття не маєте про те, хто перед вами.

І якщо ви думаєте, що ігри - це відображення яскравого й насиченого життя, то ви праві на всі 100%. Це дійсно яскраве і насичене, але всього лише віддзеркалення цьому житті.

9. Прагнення бути тим, ким ти не є - краще або гірше, ніж ти є насправді

Якось я почула про "теорію гнилих бананів". У кожного з нас є свої негативні риси. І на початку відносин ми схильні ховати ці "гнилі банани" за спину, випинаючи все саме добре і світле. І коли об'єкт на це добре і світле клюне, тут ми гнилі банани йому і всучити: "-А що це? - А це мій характер, терпи!"

Якщо ми не можемо бути собою, справжніми, можливо, потрібно щось "полагодити" у своєму світовідчутті і самооцінці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Свідома медитація: 15 хвилин вдень для щасливого життя

10. Але, мабуть, найголовніша помилка - це страх.

Боятися проявити себе, боятися близькості, поглинання або, навпаки, самотності, боятися вибрати "не того" або зробити помилку.

Будь-яка помилка - це цінний досвід, і потрібно залишати собі на неї право, бо саме помилки допомагають нам вчитися чомусь новому.

Пам'ятайте: навіть якщо ви раз за разом будуєте стосунки "не з тими" людьми і наступаєте на одні й ті ж граблі, значить, ці граблі вам для чогось потрібні. Вони допомагають зрозуміти, що не так і що потрібно робити по-іншому.

Все, що відбувається у вашому житті, - правильно особисто для вас. І якщо ви зазнали фіаско, якщо розлучилися з кимось, значить, це не та людина, яка в даний момент був вам потрібен.


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:





Підписатись не коментуючи
E-mail:
 Додавання коментаря:
Ім'я:
Пароль: (якщо зареєстрований)
Email: (обов'язково!)

теги форматування

додати смайли
Підписатись на коментарі по e-mail
 

Пропонуємо переглянути наше відео





Останні новини

7:30
Вчені назвали музику, яка може порушити психіку
23:30
5 психічних відхилень, у які важко повірити
21:30
Вчені назвали риси характеру, які провокують хвороби серця
23:30
Поради, котрі допоможуть вам вживати менше алкоголю
1:20
Що відчуває людина, коли в неї сонний параліч
23:30
Правильне харчування для психічного здоров'я
22:30
Способи, котрі покращать роботу мозку
21:30
Ці 9 симптомів означають вашу хронічну втому
6:30
Три прості поради, котрі забезпечать міцний сон
13:30
4 правила спілкування з алкоголіками в сім'ї
9:30
5 кроків, котрі звільнять вас від куріння
1:20
Вчені: Романтика позитивно впливає на психіку людини
17:30
Продукти, котрі підтримають вашу пам'ять
17:30
Симптоми, котрі вкажуть на проблеми зі сном
1:20
Як допомогти наркоману не зірватися після лікування
13:30
10 міфів про наркотики, в які продовжують вірити
15:30
Чому слухняні діти - це потенційні алкоголіки
9:30
Два варіанти самостійної відмови від куріння
15:30
Як зрозуміти, що у вас професійне вигорання
11:45
Як зрозуміти, що людина залежна від інтернету
17:00
Як впоратись з панічнох атакою?
0:40
Стан ясен впливає на розвиток деменції
12:30
Сміх допоможе впоратись зі щоденним стресом
9:00
Рукоділля, яке покращує психологічний стан
0:40
Поради для боротьби з вигоранням на роботі
21:00
Запаморочення - ознака панічної атаки
11:00
Несподівана причина розвитку шизофренії
17:00
Різниця у наслідках чоловічої та жіночої депресії
12:00
Ипохондрия и агорафобия: ваш шаг к психологическому здоровью
17:00
Незвична причина підліткової депресії
11:00
Кохання - ліки від депресії
20:30
До чого призводить нервове виснаження?
11:30
Бережіть здоров'я: чому лайка може бути корисною?
10:00
Поради після зради: як налагодити стосунки?
20:30
Чому навесні загострюються психічні порушення?
9:30
Зрадники стрімко втрачають вагу
0:40
Як проявляється ПТСР?
9:00
Спільна риса нещасних людей
22:00
Поганий почерк дитини може бути ознакою проблем нервової системи
23:30
Риса характеру, яка допомгає схуднути
Здоров'я в соцмережах: