Ліки від а до я  -   Хвороби  -  Калькулятор калорій  -   Магнітні бурі  -   Дієти  -  Очищення організму  -  Схуднення  -  Молочниця
Геморой  -  Лікування  -  Косметологія  -  Поради  -  Інсульт  -  Інфаркт  -  Діабет  -  Варикоз  - Вправи - Covid-19 


10 кімнатних рослин, корисних для здоров'я

16:30, 27 Вер 2015 · Категорія: Жіноче здоров'я, Чоловіче здоров'я · Переглядів 3547 · 

Щоб зміцнити здоров'я, подихати свіжим повітрям і відпочити, ми вирушаємо на природу. А чи можна домогтися схожого ефекту, не покидаючи квартиру? Так, якщо поселити в ній кімнатні рослини.

Кімнатні рослини

Кімнатні рослини



Сучасні екологи серйозно стурбовані безпекою не тільки навколишнього середовища, але й наших квартир, і офісів. "Людина проводить 90% часу всередині приміщень, але поки що повітря зовні контролюється більш ретельно, ніж той, яким ми дихаємо вдома і на роботі, - розповідає Ірина Арланова, завідуюча терапевтичним відділенням Клініки експертних медичних технологій. - Гар,смог і дим шкодять здоров'ю, але в приміщенні вони небезпечні ще більше. А саме там, за даними досліджень Американської асоціації пульмонологів, концентрація шкідливих суспензій найчастіше виявляється в 2-5, а подекуди і в 100 разів вище, ніж зовні".

Але є і хороші новини: виправити атмосферу в будинку можна за допомогою кімнатних рослин. У процесі фотосинтезу вони знижують в повітрі концентрацію вуглекислого газу і здатні поглинати токсичні гази і сполуки (формальдегід, бензол, трихлоретилен). Плюс до того багато їх видів добре іонізують і очищають повітря, виділяючи особливі знезаражувальні речовини - фітонциди, які знищують стафілокок, кишкові палички, грибки та інші шкідливі мікроорганізми.

Мало хто може похвалитися дійсно екологічним інтер'єром: найчастіше нас оточують полімерні і синтетичні матеріали меблів і обробки, побутової техніки, які отруюють повітря токсичними виділеннями.

"Їх джерелами можуть бути газові плити, системи опалення, лаковані предмети обстановки і азбестовмісні будівельні матеріали, - коментує Ірина Арланова. - Особливо погано те, що шкоди вони завдають непомітно, без яскравих симптомів і ознак".

Погіршує справу погана циркуляція повітря і його низька вологість. "Це призводить до виникнення бронхітів, пневмоній, ішемічної хвороби серця, раку легенів, - розповідає Ірина Арланова. - Безліч сторонніх часток в повітрі підвищують чутливість бронхів. При інтенсивній роботі серцю стає мало кисню в крові, і це загрожує інфарктом. Імунітет слабшає, клітини починають ділитися швидше, а це в кілька разів підвищує ризик появи атипових "ракових" клітин".

Які рослини вибрати? Нейтралізувати пари шкідливих матеріалів і хвороботворні бактерії здатні майже всі рослини. Але до «профі» у цій справі відносяться:

* Аглаонема, бегонія, бересклет, гербера, дендробиум - вони на 50% зменшують в повітрі кількість стафілококів, кишкових паличок і цвілевих грибків.

* Драцена прекрасно протистоїть чадним газу.

* Каланхое і калатея поглинають формальдегід, бензол, ацетон і метанол.

Безсоння, стомлюваність, депресія, головний біль - все це знайомо чи не кожному жителю мегаполісу. Полегшити такі стани можна двома шляхами.

* За допомогою ефірних масел рослин. "Це надактивні молекули, які підсилюють різні процеси в організмі, - пояснює доктор Рані Аль-Анаті, провідний ароматерапевт бренду Aromatherapy Associate в Росії. - Ефіроолійні рослини виробляють їх для свого захисту і виживання, але ці аромати давно вивчаються і використовуються. З їх допомогою можна вирішити безліч проблем, як у фізичному стані організму, так і в метафізичному". Багато прянощів легко вирощувати вдома, знадобляться вони не тільки на кухні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як зробити життя комфортнішим

У кавовому дереві міститься кофеїн, має тонізуючу дію на серце і судини і «свіжа» рослина, а не тільки напій з його зерен. Просто понюхайте його листочки.

"Ефірна олія базиліка налагоджує роботу ШКТ, стимулює мозковий кровообіг і мозкову діяльність. Якщо вам потрібен швидкий ефект, просто зірвіть і з'їжте 2-3 листка", - радить Рані Аль-Анаті.

Ароматичні речовини лавра можуть служити антисептиком і захищають будинок від комах, нормалізують сон і мозковий кровообіг. Його можна рекомендувати хворим стенокардією, а також страждають від перевтоми. При безсонні поставте горщик з «лаврушкою» в спальні.

Кімнатний лимон використовують як кардіотонічний засіб, він знижує тиск, знімає головний біль, володіє заспокійливим ефектом. «Листя цитрусових містять ефірну олію петігрейна, воно покращує настрій. Зірвіть листок цитруса, розітріть в руках і вдихайте. Так само можна вчинити, якщо у вас росте евкаліпт. Його масло є противірусним засобом », - коментує Рані Аль-Анаті.

"У складі чебрецю - потужне імуностимулююче ефірне масло", - пояснює Рані Аль-Анаті.

Мирт працює як противірусний засіб. У дитячих садках, де на віконцях є миртові деревця, малюки набагато рідше хворіють на ГРЗ.

М'яту ми любимо і за смак, і за характерний запах. «У м'яти бадьорить масло, воно знімає спазми, покращує роботу органів травлення. При спазмах (особливо під час ПМС) корисно пожувати кілька листочків м'яти », - розповідає Рані Аль-Анаті.

Тропічна ліана монстера невибаглива і дуже популярна серед рослинників. Її присутність заспокоює нерви, нормалізує ритм серця і знімає головний біль.

* За допомогою практик відеоекології. Так називають науковий напрям, який вивчає візуальне середовище навколо нас. А вона в місті, погодьтеся, неважлива: сучасна архітектура має на увазі прямі силуети будівель, рівні площини їх граней, одноманітність елементів. Не легше і вдома: далекий від природного світло електроприладів, порожні стіни (якщо інтер'єр у вас мінімалістичний). Оку в такому випадку буквально нема за що зачепитися. "При погляді на такі площині виявляються дефекти зору, - вважає Василь Філін, д.б.н., автор книги "Відеоекологія. Що для ока добре, а що погано". - Крім того, протиприродне видиме середовище вносить свій внесок у зростання кількості психічних захворювань".

Тому фахівці з відеоекології радять максимально наповнювати оточуюче середовище природними елементами - кімнатними рослинами, композиціями із сухоцвітів та ін. І частіше їх пильно розглядати, скажімо, роблячи невелику перерву в роботі і виділивши для цього хоча б 10-15 хвилин будинку.


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:





Підписатись не коментуючи
E-mail:
 Додавання коментаря:
Ім'я:
Пароль: (якщо зареєстрований)
Email: (обов'язково!)

теги форматування

додати смайли
Підписатись на коментарі по e-mail
 

Пропонуємо переглянути наше відео





Останні новини

13:30
Обираємо найкращі засоби для інтимної гігієни
12:30
У жінки різко почало випадати волосся. Що робити?
9:30
Чи справді статевий акт може спричинити цистит
12:30
Поради, котрі подолають нетримання сечі в жінок
7:30
Секрети, які допоможуть зберегти шкіру молодою і красивою
6:30
Хвороба яєчників, яку ніщо не може перемогти
6:30
Виявлено дивну причину облисіння жінок
10:30
Причини раннього клімаксу у жінок
6:30
Причини захворювання жінок на міому матки
0:20
Гінекологія та УЗД. Коли варто йти на діагностику
12:15
Що треба робити, щоб не випадало волосся
9:00
Перші сигнали алкогольної залежності
15:30
Як мед може нашкодити організму?
21:00
Молочні продукти для жінок із менопаузою
14:00
Причини безсоння у жінок до 40 років
0:40
Неправильне поєднання продуктів для здоров'я
0:40
Причини ранньої менопаузи до 45 років
21:00
Відмова від шапки може нашкодити здоров'ю
14:00
Поширені помилки під час чистки вух
11:00
Фактори, які пришвидшують появу сивини
21:00
Що нігті можуть розповісти про здоров'я?
22:00
Ревматоїдний артрит частіше виникає у жінок
14:00
Несподівана користь поцілунків
6:20
Молоді жінки схильні до мігренозного інсульту
14:00
Поради для покращення сну у похилому віці
12:30
Випадіння вій свідчить про хвороби
0:20
Причини обмеження молока для дорослих людей
19:45
Як зменшити споживання солі?
15:30
Нова небезпека солодкої газованої води
7:00
Зовнішні ознаки хворих суглобів
20:30
Звички, які порушують обмін речовин
19:45
Алкогольні настойки шкодять організму більше, ніж горілка
11:00
Небезпечна білизна для жінок
9:00
Користь частого вживання сухофруктів
17:00
Гормональні порушення, які призводять до набору ваги
23:30
Гінекологи розповіли, що робити з раннім клімаксом
21:00
Як не набрати вагу під час відмови від куріння?
19:45
Для правильної гідратації організму потрібно пити саме воду
14:00
Вік, коли людина активно старіє
7:00
Вплив вживання алкоголю на сон
Здоров'я в соцмережах: