Ліки від а до я  -   Хвороби  -  Калькулятор калорій  -   Магнітні бурі  -   Дієти  -  Очищення організму  -  Схуднення  -  Молочниця
Геморой  -  Лікування  -  Косметологія  -  Поради  -  Інсульт  -  Інфаркт  -  Діабет  -  Варикоз  - Вправи - Covid-19 


6 способів вирішити будь-які проблеми

23:30, 31 Бер 2016 · Категорія: Психологія · Переглядів 1676 · 

Вас дратує, коли люди, намагаючись втішити, кажуть "безвихідних положень не буває"? Насправді є як мінімум 6 способів вирішити будь-яку проблему. Головне - підібрати до проблеми потрібний метод.


Робоча схема

Робоча схема



Квадрат Декарта

Ідеальний метод вирішення будь-яких проблем, які вас лякають. Справа в тому, що ми занадто часто зациклюємося на одному-єдиному питанні: "Що буде, якщо це станеться?" Це заважає знайти рішення, тому що ви дивитеся на проблему тільки з одного боку. Квадрат Декарта - найпростіша техніка, яка дозволяє знайти рішення в лічені хвилини. Отже, намалюйте на аркуші паперу квадрат. Розділіть його хрестиком на чотири частини. У кожній частині напишіть питання.

Що буде, якщо це станеться?

Що буде, якщо це не станеться?

Чого не буде, якщо це станеться?

Чого не буде, якщо це не станеться?

Дайте відповідь на всі чотири питання, і рішення проблем прийде саме. Просто тому, що ви розглянете ситуацію з чотирьох сторін.

Автоматичне письмо

Метод, який зажадає від вас часу і терпіння, але результати можуть вас приголомшити. Суть методу дуже проста: вам просто потрібно взяти ручку, папір (багато паперу!) і почати писати. Немає необхідності заздалегідь формулювати питання, на які потрібно знайти відповіді. Суть автоматичного письма в тому, щоб відключити свідомість і дозволити підсвідомості вийти назовні. Отже, вам потрібно залишитися на самоті в спокійній обстановці. Беріть ручку, папір і починайте писати все, що прийде вам в голову. Не зупиняйтесь. Вам буде потрібно багато часу - від 20 хвилин до години. У якийсь момент ви дійсно почнете писати зовсім автоматично, тобто перестанете думати про те, що саме ви пишете. Потім вам залишиться тільки перечитати написане. Швидше за все, ви знайдете відповідь на всі свої питання. Але, правда, він може вас здивувати.

Зміна фокусу

Неможливо об'єктивно розглядати проблему, перебуваючи всередині. Просити поради у сторонніх спостерігачів теж безглуздо, тому що вони-то не бували всередині проблеми і поняття не мають, що вона насправді собою являє. Власне, залишається тільки один вихід - вам самій потрібно стати "стороннім спостерігачем". Зробити це можна тільки одним способом, в буквальному сенсі втікши від проблеми. Ногами. Наступний етап - відволікайтеся! Справа в тому, що, якщо ви просто підете, ви не перестанете думати про складну ситуацію. Тут може допомогти час (якого у вас, швидше за все, немає) або сильні враження - краще позитивні, природно. Вам потрібно витіснити емоції. Після того як ви на якийсь час усунетесь від проблеми і фізично, і емоційно, ви зможете до неї повернутися в якості "стороннього спостерігача". Це й допоможе поглянути на ситуацію іншими очима і знайти шляхи вирішення проблем.

Звернення до персоналу

Якщо ти зовсім заплуталася, близькі, швидше за все, запропонують вам звернутися до психолога. І ти, швидше за все, до нього не підете. Тому що хто його знає, як шукати хорошого фахівця. І потім, на це потрібні час і гроші, яких теж може не бути. Насправді важливо зрозуміти наступне: вам необхідно поглянути на проблему чужими очима. Саме тому вам не допоможе подруга, яка знає про проблему; не допоможе мама, яка прекрасно знає вас; і вже тим більше не допоможе той чоловік, який знаходиться всередині тієї ж самої проблеми. Не треба боятися психологів. Не потрібно шукати найкращого в світі фахівця - цілком ймовірно, що вам знадобиться всього пара сеансів. І потрібно бути готовою до того, що фахівець не дасть вам ніяких порад, але це і не потрібно. Сама можливість викласти суть проблеми сторонній людині допомагає поглянути на неї немов чужими очима.

Мозковий штурм

Старий добрий спосіб вирішення проблем - ви напевно не раз до нього зверталися. "Порадитися з подругою" - це воно. Але насправді, чим більше "мізків" буде задіяно, тим краще. Вам потрібна компанія людей, готових вам допомогти, місце, в якому ви можете зібратися, і час на те, щоб перебрати всі варіанти. Для вирішення глибоко особистих проблем цей спосіб не дуже підходить. Але якщо це ситуація, в якій ви відчуваєте себе в глухому куті, колективний мозковий штурм - ідеальний метод. Тому що ніхто з ваших друзів не запропонує вам відповідне рішення відразу. Воно народиться саме, в процесі.

Поїдання мамонта

"Можна з'їсти навіть мамонта, якщо є його по частинах" - ось, власне, вся суть методу. Вам навіть не потрібно цього "мамонта" обробляти, тому що ви загрузнете в нову проблему - як би це краще зробити. Уявіть, що ви - хижак, перед вами здобута туша мамонта. Підходьте і кусайте. Тобто не шукайте якийсь єдино вірний шлях вирішення проблеми, пробуйте підходити до неї з різних сторін і "відкушувати" потрохи. Тобто здійснювати невелике зусилля, то, яке вас не дуже сильно напружить і не злякає. Таким чином ви промацати проблему з усіх боків - це по-перше. А по-друге, поступово прийде розуміння, з якого боку її все-таки краще вирішувати.


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:





Підписатись не коментуючи
E-mail:
 Додавання коментаря:
Ім'я:
Пароль: (якщо зареєстрований)
Email: (обов'язково!)

теги форматування

додати смайли
Підписатись на коментарі по e-mail
 

Пропонуємо переглянути наше відео





Останні новини

7:30
Вчені назвали музику, яка може порушити психіку
23:30
5 психічних відхилень, у які важко повірити
21:30
Вчені назвали риси характеру, які провокують хвороби серця
23:30
Поради, котрі допоможуть вам вживати менше алкоголю
1:20
Що відчуває людина, коли в неї сонний параліч
23:30
Правильне харчування для психічного здоров'я
22:30
Способи, котрі покращать роботу мозку
21:30
Ці 9 симптомів означають вашу хронічну втому
6:30
Три прості поради, котрі забезпечать міцний сон
13:30
4 правила спілкування з алкоголіками в сім'ї
9:30
5 кроків, котрі звільнять вас від куріння
1:20
Вчені: Романтика позитивно впливає на психіку людини
17:30
Продукти, котрі підтримають вашу пам'ять
17:30
Симптоми, котрі вкажуть на проблеми зі сном
1:20
Як допомогти наркоману не зірватися після лікування
13:30
10 міфів про наркотики, в які продовжують вірити
15:30
Чому слухняні діти - це потенційні алкоголіки
9:30
Два варіанти самостійної відмови від куріння
15:30
Як зрозуміти, що у вас професійне вигорання
11:45
Як зрозуміти, що людина залежна від інтернету
17:00
Як впоратись з панічнох атакою?
0:40
Стан ясен впливає на розвиток деменції
12:30
Сміх допоможе впоратись зі щоденним стресом
9:00
Рукоділля, яке покращує психологічний стан
0:40
Поради для боротьби з вигоранням на роботі
21:00
Запаморочення - ознака панічної атаки
11:00
Несподівана причина розвитку шизофренії
17:00
Різниця у наслідках чоловічої та жіночої депресії
12:00
Ипохондрия и агорафобия: ваш шаг к психологическому здоровью
17:00
Незвична причина підліткової депресії
11:00
Кохання - ліки від депресії
20:30
До чого призводить нервове виснаження?
11:30
Бережіть здоров'я: чому лайка може бути корисною?
10:00
Поради після зради: як налагодити стосунки?
20:30
Чому навесні загострюються психічні порушення?
9:30
Зрадники стрімко втрачають вагу
0:40
Як проявляється ПТСР?
9:00
Спільна риса нещасних людей
22:00
Поганий почерк дитини може бути ознакою проблем нервової системи
23:30
Риса характеру, яка допомгає схуднути
Здоров'я в соцмережах: