Ліки від а до я  -   Хвороби  -  Калькулятор калорій  -   Магнітні бурі  -   Дієти  -  Очищення організму  -  Схуднення  -  Молочниця
Геморой  -  Лікування  -  Косметологія  -  Поради  -  Інсульт  -  Інфаркт  -  Діабет  -  Варикоз  - Вправи - Covid-19 


10 помилок, які ми часто робимо, надаючи першу допомогу

20:30, 25 Вер 2015 · Категорія: Лікування · Переглядів 1820 · 

Те, що ми вважаємо нормою і завжди радимо робити іншим, як засіб першої допомоги, насправді, може зашкодити хворому. Дізнайтесь, які 10 помилок ми найчастіше робимо, надаючи першу допомогу, та як насправді варто діяти.

Перша допомога

Перша допомога



1. Опіки можна мастити маслом

Масло створює на рані плівочку, «парниковий ефект», у кисню немає доступу до опіку, у підсумку рана не буде гоїтися, а біль тільки посилиться.

ЯК ТРЕБА:

Найкраще охолодити обпечене місце. Все залежить від серйозності і величини опіку. Невеликий можна просто підставити під холодну воду.

Є хороший "бабусин" рецепт лікування дрібних «кухонних» опіків - відразу намазати господарським милом. Мило - це луг, опік - кислотна реакція. Луг гасить кислоту, відбувається реакція нейтралізації, і біль слабшає, і бульбашка, можливо, не надуется.
Серйозний опік з пошкодженням шкіри необхідно обробити прохолодною водою, накласти на рану чисту стерильну пов'язку (НЕ ВАТУ), і їхати в травмпункт.

Багато хто використовує від опіків пантенол. Він буває в кремі, мазі і піні. Для опіку підходить тільки піна, адже вона забезпечує доступ кисню до рани.

2. Відкриту рану не поливають йодом і зеленкою

Будь-який спиртовий склад, йод, зеленка - на рані створять глибокий хімічний опік, який буде довго гоїтися і, можливо, залишить рубець.

ЯК ТРЕБА:

Щоб продезінфікувати рану, використовуйте перекис водню, хлоргексидин, а зверху накладайте - чисту марлеву пов'язку.
Йод і зеленка відмінно підходять для дрібних подряпин.

3. Розтирання при обмороженні

Якщо довго перебувати на морозі, деякі частини тіла можуть замерзнути - вуха, щоки, пальці. Перше, що ми робимо, починаємо розтирати побіліле місце. Це не правильно! Від переохолодження відбувається спазм судин, кровотік в цій зоні погіршується, а потім і зовсім зупиняється. Судини стають «ламкими», і, розтираючи замерзлі ділянки шкіри, ми наносимо шкірі мікротравми, ламаємо, пошкоджуємо. У гіршому разі, розтираючи, можемо довести до змертвіння замерзлі ділянки шкіри.

ЯК ТРЕБА:

Якщо відморозили вуха, пальці (рук, ніг), потрібно піти з холоду, відігрівати поступово - краще нехай саме «відтане» в теплому приміщенні. Обов'язково зігрітися зсередини, АЛЕ ні в якому разі НЕ АЛКОГОЛЕМ, а гарячим чаєм, бажано солодким.

4. Морозить і піднялася температура? Не кутайтеся!

Коли у нас піднімається температура, порушується терморегуляція. І гарячому тілу стає холодно, адже різниця температури тіла і температури в кімнаті збільшується. З'являється відчуття ознобу, здається, що ми мерзнемо. Відразу хочеться укутатись під дві ковдри, одягнутися тепліше, обійняти грілку. Але, якщо в цей момент почати посилено зігріватися, у розпаленого тіла не буде можливості охолодитися і збити температуру.

ЯК ТРЕБА:

Всупереч відчуттями, потрібно розкритися, прикласти прохолодний мокру хустку до чола, і за порадою лікаря пити жарознижуючі ліки.

5. Вдавився - не грюкати

Поперхнувся? Давай поплескаю по спині! Цей спосіб першої допомоги суперечить логіці і може серйозно погіршити ситуацію, якщо людина подавилася. Потерпілий вдихає якийсь сторонній предмет, і найправильніше в цей момент - кашель. А от якщо в цей час поплескати по спині, предмет, яким подавився потерпілий, тільки прослизне ще глибше в дихальні шляхи!

ЯК ТРЕБА:

За допомогою кашлю і різких видихів людина виштовхує «сміття» назовні, тому найкраще, якщо просто поперхнувся, злегка нахилитися вперед і зробити кілька сильних видихів, обережно і повільно вдихаючи повітря (різкі вдихи можуть тільки погіршити ситуацію).

6. Ніс закладений - не гріти

Якщо ніс міцно закладений, «бабусин» спосіб - докласти тепло до перенісся - тепле круте яйце, мішечок з розігрітій гречкою і т.д.
Таке нагрівання небезпечно! Коли нежить сильний, судини розширені. У носі почався набряк, а тепло цей набряк тільки посилить. Нагрівання може призвести до порушення відтоку слизу, в навколоносових пазухах розвинеться запалення, що може в гіршому випадку навіть призвести до менінгіту.

ЯК ТРЕБА:

Судини потрібно, навпаки, звужувати - саме це і роблять краплі від нежиті.

7. Ніякого тепла до травм

Розтягування, забій, вивих - всі ці травми супроводжуються набряком тканин. Ні в якому разі не можна прикладати грілку до місця травми. Це тільки посилить набряк і болюче відчуття.

ЯК ТРЕБА:

Обмежити рух, прикладати лід і постаратися якомога швидше дістатися до травмпункту.

8. Якщо йде кров з носа, не закидайте голову

Не нахиляйтеся назад. Таким чином ви не припините кровотечу, а тільки зміните її напрямок - кров піде в носоглотку, в шлунок, що може викликати криваву блювоту. А ще, якщо вся кров піде в шлунок, у разі госпіталізації лікар не зможе визначити, яку кількість крові ви втратили.

ЯК ТРЕБА:

Сядьте прямо, злегка нахилившись вперед. Покладіть в ніздрю (або ніздрі) тампон з перекисом водню, прикладіть холод на перенісся.

9. Алкоголь - не наркоз

Спирт - дійсно народний «анестетик». Він знижує чутливість. І у випадку, якщо у людини травма, це дуже небезпечно. Від алкоголю людина не відчуває болю так явно, починає рухатися, часто посилюючи свої травми. Та й лікарям з п'яним пацієнтом важко - хворий не може точно описати свій стан і свої відчуття. Крім того, багато знеболюючих та інших діків не сумісні з алкоголем.

10. Марганцівка - небезпечні ліки

Ще бабусі поїли нас марганцівкою при отруєннях. Ніби як вб'є заразу зсередини. Але потрібно пам'ятати, що марганцівка - це скупчення мікрокристаликів. Саме вони, розчиняючись у воді, надають їй рожевий колір. Чим більше кристаликів, тем темніше і насиченішим розчин. Проблема в тому, що розчиняються кристали не до кінця (До кінця тільки при кип'ятінні). Після повного розчинення потрібно пропускати розчин марганцівки через хороший фільтр - наприклад, через кілька шарів марлі. Інакше, потрапляючи на слизову шлунка, кристалик марганцю може викликати серйозний хімічний опік.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перша допомога при судомах


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:





Підписатись не коментуючи
E-mail:
 Додавання коментаря:
Ім'я:
Пароль: (якщо зареєстрований)
Email: (обов'язково!)

теги форматування

додати смайли
Підписатись на коментарі по e-mail
 

Пропонуємо переглянути наше відео





Останні новини

21:30
Шкода для організму, яку спричиняє брак сну
10:30
5 позитивних ефектів від поїздки в санаторій
8:30
Що робили, коли замучила печія
22:30
7 популярних міфів про цукровий діабет
21:56
Чим полегшити свербіж після укусу комара
12:30
Як зробити, щоб нежить не перейшов у гайморит
9:30
Симптоми, котрі вкажуть на літню ангіну
23:30
Коли варто йти до лікаря, щоб жити довго
22:30
6 видів антисептиків. Як їх правильно використовувати
13:30
7 міфів про сезонну алергію, котрі вже час спростувати
13:30
7 причин, чому людина відчуває сильну втому
8:30
Гарячий чай при болю в горлі - це абсолютне зло
23:30
Ознаки того, що вашому кишківнику потрібна допомога
22:30
5 порад, які допоможуть зупинити гикавку
17:30
Хвороба, яка може призвести до повної глухоти
13:30
Як конкретно алкоголь шкодить нашому організму
8:30
Хвороба, на котру вказує часта печія
15:30
Перші ознаки хвороби щитовидної залози
13:30
Перші симптоми хвороби Альцгеймера
23:30
Що робити, коли після операції з'явилася грижа
8:30
Вроджена патологія. Як побороти кісту на шиї
22:30
Для чого колоти в суглоб гіалуронову кислоту
21:30
Чому можуть розходитися м'язи живота
19:30
9 випадків болю в грудях, за яких треба викликати швидку
22:30
4 кроки для профілактики діабету
9:30
9 показань для проведення електрофорезу
23:30
4 етапи підготовки до колоноскопії
17:30
Чому в людей буває діабетична стопа
13:30
Режим харчування для хворого на целіакію
7:30
Перша допомога після укусу змії
19:06
Чи варто проколювати пазуху при гаймориті
11:15
Жахливі наслідки варикозу, якщо його не лікувати
14:00
Якісна профілактика болю у спині
22:00
Хрипота може бути ознакою серйозного захворювання
23:00
Про що свідчить схильність до закрепів?
21:00
Хворобу Лайма можна переплутати з застудою
12:30
Симптоми зараження глистами
17:00
Використання яблучного оцту від ревматизму
15:30
Захворювання, які подразнюють шкіру навколо очей
6:20
Як допомогти людині з нападом епілепсії?
Здоров'я в соцмережах: