Ліки від а до я  -   Хвороби  -  Калькулятор калорій  -   Магнітні бурі  -   Дієти  -  Очищення організму  -  Схуднення  -  Молочниця
Геморой  -  Лікування  -  Косметологія  -  Поради  -  Інсульт  -  Інфаркт  -  Діабет  -  Варикоз  - Вправи - Covid-19 


14 причин пити більше води щодня

11:00, 09 Бер 2016 · Категорія: Харчування · Переглядів 2724 · 

Популярно розповідаємо, чому так важливо стежити за рівнем води в організмі, і пояснюємо, що відбувається з вами, коли ви зневоднені.


Норма - 2 л в день

Норма - 2 л в день



Вода - це життя, і це зовсім не просто метафора. Ваше здоров'я прямо залежить від рівня води в організмі, і це вже не кажучи про здорову шкірі та волоссі. За допомогою води можна навіть скинути зайву вагу, пише healthinfo.

Ось вам чотири причини стежити за водним балансом організму уважніше.

1. Вода зменшує відчуття голоду

По суті, ознаки появи почуття голоду і спраги одні і ті ж. Багато, ледь відчувши голод, шукають, чим би перекусити. Однак часто в таких випадках організму потрібна не їжа, а рідина, щоб відновити водний баланс. "Заїдаючи" спрагу, люди набирають зайві кілограми, яких можна було б уникнути, якби водний баланс був у нормі.

Пийте більше рідини, тоді відчуття голоду буде з'являтися тільки в тих випадках, коли організму дійсно потрібно підкріпитися, і зайві кілограми не відкладуться на талії.

2. Вода сприяє мозкової активності

У мозку міститься найбільша кількість води, що знаходиться в усьому нашому організмі. Тому зневоднення в першу чергу позначається саме на роботі мозку.

Один з найнеобхідніших елементів для роботи мозку, як відомо, глюкоза. Саме тому часто перед іспитами нам радили їсти шоколад. Але чи знаєте ви, що також на роботу мозку дуже сильно впливає вода, яка забезпечує потрапляння мікроелементів в клітини мозку?

Так як в мозку міститься більший відсоток води, ніж в будь-якому іншому органі, він відразу ж відчуває зневоднення і подає сигнали про спрагу, які ми часто приймаємо за голод. Щоб заспокоїти це уявне відчуття голоду, ми перекушуємо, і замість так необхідної рідини мозок отримує їжу. Звичайно, частина енергії, отриманої від цієї їжі, мозок використовує, але більша частина відкладеться у вигляді зайвих кілограмів, тому що насправді організму ця їжа не потрібна, і він ніяк її не використовує. Але через якийсь час зневоднений мозок знову подасть сигнали лиха, а ви знову перекусіть, замість того щоб випити води, наберете зайві кілограми - а продуктивність роботи мозку все одно знизиться.

3. Вода сприяє виробленню ферментів, що спалюють жири

За розщеплення і переробку жирів в нашому організмі відповідають спеціальні ферменти - ліпази. Уявіть собі жири як цегляну стіну. Ліпази - це своєрідне долото, яке розбиває цю стіну, цеглинка за цеглинкою. А вже потім ці цеглинки відправляються в подорож по вашому організму, перетворюючись в енергію, яку ви витрачаєте в ході фізичних і розумових навантажень. Але щоб це долото працювало добре, ліпази необхідна вода. Без води цегляна стіна жиру відкладеться на талії, а ви будете стомлені і знесилені.

4. Вода надає вам сил

Уявіть собі рослина, яке росте в сухій землі і страждає від нестачі води. Чим довше це триватиме, тим гірше воно буде виглядати: листя висохнуть, стебла стануть м'якими і млявими і врешті-решт рослина загине. А тепер уявіть собі, яким красивим, яскравим і квітучим воно могло б бути, якби його регулярно поливали!

Те ж саме відбувається і з клітинами нашого організму. Коли водний баланс порушується, організм витягує воду зі своїх клітин, щоб забезпечити життєдіяльність. Клітини організму стають схожі на висохлі листи того самого рослини, яке давно не поливали. Через це ви відчуваєте себе млявим і втомленим, навіть якщо не так вже й багато працювали в цей день.

Але як же зрозуміти, що ви зневоднені? Організм подає вам різні сигнали, за якими ви можете зрозуміти, що необхідно терміново випити води. Ось 14 найголовніших.

1. У вас пересохло в роті

Досить очевидно, що якщо в роті пересохло, значить, треба випити води, але багато хто просто не звертають на це уваги, а навіть якщо і звертають, вважають за краще випити склянку солодкої газованої води або кави. Але ні газована вода, ні тим більше кави не замінюють води і насправді тільки посприяють почався зневоднення. Вода ж змаже запалені клітини рота і горла і прибере неприємне відчуття сухості.

2. У вас суха шкіра

Шкіра - найбільший орган нашого тіла, і її теж необхідно постійно зволожувати. Мова в даному випадку не стільки про зволожуючих кремах, скільки про банальне склянці води. Насправді суха шкіра - це один з найбільш ранніх ознак того, що ваш водний баланс постійно порушується. Якщо ви не хочете, щоб шкіра постійно лущиться і тріскалася, перше, що потрібно зробити - пити більше води.

3. Ви часто відчуваєте спрагу

Якщо вам весь час хочеться пити - це явна ознака того, що організм сильно зневоднений. Банальний приклад такої спраги - «сушняк» під час похмілля. Алкоголь сильно зневоднює організм, тому на наступний ранок він просто-таки вимагає якомога більше рідини. І однією склянкою тут вже не обійдешся.

4. У вас сохнуть очі

Нестача води призводить до того, що у вас починають червоніти і пересихати очі (знову ж таки, згадайте, як ви відчували себе під час похмілля - сухі очі і лопнули капіляри). Особливо це помітно тим, хто носить контактні лінзи - їм зневоднення приносить особливий дискомфорт, тому що при недоліку зволоження лінзи починають заважати.

5. Руху заподіюють вам біль

В першу чергу від зневоднення страждають суглоби. Внутрішньосуглобова рідина здебільшого складається з води, і коли настає зневоднення, вона все гірше виконує свою роботу. Це може привести до того, що під час бігу, стрибків і присідань ви будете відчувати біль через тертя кісток один про одного.

6. Ваша м'язова маса ні з того ні з сього зникає

М'язи теж містять велику кількість води, тому при серйозному зневодненні м'язова маса може скоротитися - і ви побачите це неозброєним оком. Щоб підтримати водний баланс і наростити м'язову масу, необхідно пити воду до, під час і після кожного тренування.

7. Після хвороби вам ще довго нездужає

Чим більше води ви п'єте, тим швидше і легше з організму виводяться токсини. Уявіть, що ваш організм - це машина для фільтрації, яка відокремлює корисне від шкідливого і шкідливий викидає. Але щоб машина працювала, в неї необхідно залити паливо. Паливо нашого організму - це вода.

8. Ви відчуваєте себе втомленим і сонним

Коли організм зневоднений, він витягує воду з клітин і крові. Нестача води в крові веде до нестачі кисню, що, в свою чергу, призводить до сонливості і постійного відчуття втоми.

9. Вам постійно хочеться їсти

Як вже було сказано вище, часто ми приймає спрагу за голод. Це трапляється і протягом дня, коли вам хочеться перекусити між прийомами їжі, і навіть вночі, коли ви прокидаєтеся і бреде на кухню в пошуках їжі. Але організм все одно не отримує того, що йому потрібно, і напади голоду повторюються знову і знову.

10. У вас виникають проблеми з травленням

Зневоднення впливає на всю травну систему. Без необхідної кількості води в організмі концентрація шлункового соку підвищується, і він може завдати шкоди самому шлунку.

11. У вас бувають запори

Ми вже з'ясували, що вода впливає на процес перетравлення їжі. Впливає вона і на наступний крок травлення. Аби не заглиблюватися в деталі, скажімо - порушення водного балансу призводить до частих запорів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Весняне очищення організму: основні кроки

12. У вас рідкісні сечовипускання

Хочете вірте, хочете ні, але якщо ви не відвідуєте туалет як мінімум 4-7 разів на день, у вас абсолютно точно зневоднення. В окремих випадках зневоднення може навіть призвести до різних хвороб сечостатевої системи.

13. Ви помічаєте ознаки передчасного старіння

Кількість води в нашому організмі природним чином скорочується з віком - чим ми старше, тим води менше. Однак можливий і зворотний процес - скорочення кількості рідини в організмі може привести до старіння. Щоб знизити ризик передчасного старіння, необхідно підтримувати водний баланс в нормі протягом усього життя.

14. Ви дочитали до цього пункту

Якщо ви взагалі стали читати цю статтю, найімовірніше, у вас з'явилися сумніви в тому, що ви п'єте достатньо рідини. А вже якщо ви дочитали до цього пункту - сумніви великі. Геть сумніви! Випийте склянку чистої води прямо зараз. Тут теж важливо не перестаратися, як і взагалі в усьому, але зайвий стакан води ще нікому не зашкодив.

Найпотрібніше вода організму вранці, коли ви тільки прокидаєтеся, тому що до цього під час сну, близько 8 години, вода в організм не надходила, і настав легке зневоднення. Необхідно пити воду після того, як ви вживаєте кофеїн напої і продукти. В ідеалі дорослій людині необхідно випивати близько двох літрів води в день.

Щоб стежити за водним балансом було зручніше, можна встановити на телефон різні додатки, які враховують кількість випитого за день.


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:





Підписатись не коментуючи
E-mail:
 Додавання коментаря:
Ім'я:
Пароль: (якщо зареєстрований)
Email: (обов'язково!)

теги форматування

додати смайли
Підписатись на коментарі по e-mail
 

Пропонуємо переглянути наше відео





Останні новини

15:30
До чого призводить непереносимість глютену?
11:00
Зловживання цукром робить людину непривабливою
9:00
Небезпека відмови від солі
6:20
Як покращити смак салатів?
0:40
Неправильне поєднання продуктів для здоров'я
22:00
Темний шоколад уповільнює старіння шкіри
21:00
Чому томати корисно їсти з часником?
11:00
Популярні міфи про вживання води
9:00
Причини їсти два яблука на день
15:30
Ідеї здорового перекусу на схудненні
9:00
Чому краще відмовитись від вживання попкорну?
23:00
5 продуктів, які вбивають щитоподібну залозу
22:00
Олія, на якій корисно смажити їжу
15:00
Небезпека вживання пельменів
13:00
Інтервальне голодування збільшує ризик смерті
6:20
Продукти, які корисно їсти щоденно
14:00
Продукт, який руйнує тканини зубів
11:00
Дефіцит білка у Великий піст може нашкодити пенсіонерам
9:00
Надлишок води навантажує серцево-судинну систему
15:30
Продукти, які можуть відбілити зуби
14:00
Аджика для профілактики хвороб серця
12:30
Продукти, які потребують особливої термічної обробки
15:30
Зелений чай прискорює ріст волосся
14:00
Спосіб, який врятує від переїдання
12:30
Як вживання кефіру перед сном впливає на організм?
11:00
Небезпечні продукти при гормональному дисбалансі
17:00
Вживання гречки знижує тиск у мозку
14:00
4 шкідливі продукти для чоловіків
9:00
Чи можна їсти пророщену картоплю?
6:20
Курячі яйця: популярний міф
23:00
З алкоголем не варто споживати солодке та солоне
21:00
Необдуманий піст провокує проблеми зі здоров'ям
12:30
Їжа, якої не вистачає усім людям
22:00
Чи потрібно відмовлятись від солодкого при діабеті 2 типу?
21:00
Чому після 60 краще не вживати каші?
17:00
Лікарі не радять додавати молоко в каву
14:00
Чому краще не пропускати вечерю?
12:30
Найкраща вода для організму
6:20
Ожиріння погіршує наслідки хвороби Альцгеймера
0:40
Шкода сухофруктів для здоров'я
Здоров'я в соцмережах: