Ліки від а до я  -   Хвороби  -  Калькулятор калорій  -   Магнітні бурі  -   Дієти  -  Очищення організму  -  Схуднення  -  Молочниця
Геморой  -  Лікування  -  Косметологія  -  Поради  -  Інсульт  -  Інфаркт  -  Діабет  -  Варикоз  - Вправи - Covid-19 


6 продуктів для міцних кісток

14:00, 28 Жов 2016 · Категорія: Харчування · Переглядів 2315 · 

Міф про те, що молоко корисно для кісток, до сих пір живе в масовій свідомості. Насправді регулярне вживання молока руйнує кістки, що підтверджується величезною кількістю наукових даних. Так, результати масштабного дослідження, проведеного в Швеції, демонструють зв'язок між споживанням коров'ячого молока і підвищеним ризиком переломів і навіть смерті.


Молоко

Молоко



В ході дослідження вчені відстежували харчові звички понад 60 тисяч жінок протягом 20 років і більше 45 тисяч чоловіків протягом 15 років. Було виявлено, що вживання молока зовсім не знижує ризик переломів кісток. Насправді жінки, які випивали три склянки молока в день, частіше страждали від переломів. У порівнянні з жінками, які випивали менше одного стакана молока в день, у тих, хто активно налягав на молоко, ризик перелому стегна був вище на 60%, а ризики перелому будь-яких кісток - вище на 16%.

Але на цьому проблеми не закінчуються. Люди, які пили більше молока, також були схильні до вищого ризику смерті від будь-якої причини (жінки - на 15%, чоловіки - на 3%).

Чому ж молоко провокує такі наслідки?

Дослідники виявили, що у тих, хто п'є молоко, в крові міститься більше біомаркерів окисного стресу і запалення. Вони припустили, що причиною є високий рівень цукру в двох елементах молока - лактози і галактози. Низькі дози D-галактози часто використовуються в дослідженнях на тварин, щоб викликати у них ознаки старіння. Дослідження пов'язують D-галактозу з скороченням тривалості життя, окислювальним стресом, хронічним запаленням, нейродегенерации, зниженням імунної відповіді і генними змінами. Доза, яка використовується для отримання цих результатів у тварин, еквівалентна одному-двом склянках молока в день, які випиває людина.

Але якщо молоко не допомагає зміцнити кістки, то що ж тоді допоможе? Наступні 6 продуктів дійсно допомагають знизити ризик переломів і зберегти кістки сильними.

1. Зелений чай

Середземноморське дослідження остеопорозу (The Mediterranean Osteoporosis Study) показало, що 3 чашки зеленого чаю в день допомагають знизити ризик переломів стегна на 30% як у жінок, так і чоловіків старше 50 років.

А дослідники з Техаського університету виявили, що 500 міліграмів поліфенолів, що містяться в зеленому чаї, покращують здоров'я кісток через три місяці вживання і м'язову силу - через шість місяців. Ця доза міститься в чотирьох-шести чашках зеленого чаю. З'єднання зеленого чаю підтримують роботу остеобластів (клітин, що утворюють кістки) і пригнічують активність остеокластів (клітин, що руйнують кісткову тканину).

2. Чорнослив

В Університеті штату Флорида протягом 12 місяців проводилися випробування щільності кісткової тканини у 100 жінок в період менопаузи. Половина з них з'їдали приблизно 10 сушених слив в день. Решта їли сушені яблука. Дослідники виявили, що у жінок, які їли чорнослив, мінеральна щільність кісткової тканини в хребті і передпліччях була значно вищою. Інші дослідження показали, що чорнослив уповільнює втрату кісткової маси.

3. Гранати

Гранати, як відомо, полегшують симптоми менопаузи, в тому числі втрату кісткової тканини. У дослідженні 2004 року, опублікованому в The Journal of Ethnopharmacology, виявлено, що пацюки, у яких були видалені яєчники, страждали від прискореної втрати кісткової маси, що є типовим симптомом менопаузи. Але після двотижневого вживання екстракту гранатового соку і насіння граната швидкість втрати мінеральної щільності повернулася до норми.

4. Апельсини

Остеопороз називають «цингу кісток», тому що нестача вітаміну С призводить до їх крихкості. У дослідженнях на тваринах було виявлено, що у щурів, що харчуються м'якоттю апельсина, міцність кісток значно підвищилася. Інші дослідження показують, що у жінок, які приймають добавки з вітаміном С, мінеральна щільність кісткової тканини вище. Їжте фрукти і овочі з високим вмістом вітаміну С - це необхідно для здоров'я кісток. Вибирайте апельсини, полуницю, папайю, брюссельську і цвітну капусту, солодкий перець, диню, ананас і ківі.

5. Кмин

У 2008 році результати досліджень на тваринах показали, що кмин перешкоджають втраті щільності кісткової тканини і сили кісток так само ефективно, як естроген.

6. Шоколад

Щільність кісткової тканини пов'язана з рівнем магнію. Але з віком рівень магнію в кістковій тканині зменшується. Організму магній необхідний для перетворення вітаміну D в його активну форму і для засвоєння кальцію.

Рекомендована добова доза магнію - 420 міліграмів для чоловіків і 320 міліграмів для жінок. 100 грамів темного шоколаду містять 176 міліграмів магнію. Вибирайте тільки органічний шоколад з вмістом какао не менше 70%. Чим вищий вміст какао, тим нижче вміст цукру.

Звичайно, магній міститься не тільки в шоколаді. Наприклад, квасоля і петрушка - прекрасні джерела і кальцію, і магнію. Вам напевно сподобається цей пряний суп із червоної квасолі і петрушки для сильних і здорових кісток.

Це далеко не всі продукти, корисні для кісток. Крім того, споживаючи їх, важливо враховувати і те, що деякі чинники, наприклад звичка пити каву, знижують рівень кальцію. У цьому матеріалі ви знайдете список рослинних джерел кальцію і перелік факторів, які впливають на його засвоєння.


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:





Підписатись не коментуючи
E-mail:
 Додавання коментаря:
Ім'я:
Пароль: (якщо зареєстрований)
Email: (обов'язково!)

теги форматування

додати смайли
Підписатись на коментарі по e-mail
 

Пропонуємо переглянути наше відео





Останні новини

0:20
Проблеми в житті, котрі допоможе вирішити молоко
21:30
5 шкідливих ефектів від гарбузового насіння
15:30
Яку їжу найбільше любить кожен орган нашого тіла
13:30
Користь для організму, котру несе чорний шоколад
9:30
Як обрати морозиво, щоб воно вам не нашкодило
8:30
5 міфів про кукурудзу, в які досі вірять люди
1:20
Топ-5 корисних властивостей кукурудзи
22:30
Топ-11 корисних властивостей булгуру
15:30
Продукти, котрі стають шкідливими у мікрохвильовці
13:30
Цікаві факти про диню та її користь для здоров'я
9:30
14 причин регулярно їсти огірки
8:30
Зелена кава. Плюси і мінуси від її споживання
0:20
9 прикладів корисного впливу меду на здоров'я
22:30
Топ-5 корисних властивостей кефіру
17:30
Кому краще пити цикорій замість кави
12:30
На що орієнтуватися при виборі охолодженої курки
10:30
Скільки солодощів можна давати школярам
9:30
Кому категорично заборонено пити каву
7:30
Як обрати найкраще молоко? 7 дієвих підказок
0:20
Чим такі корисні вівсяні пластівці
23:30
Користь для організму, котру приносить соєвий соус
15:30
Топ-5 продуктів, котрі замінять вам сіль
10:30
Кому не можна їсти зелену цибулю
7:30
Вчені назвали ідеальний час для сніданку
6:30
7 порад, як ввести фрукти у своє щоденне меню
0:20
Люди, котрим заборонено їсти полуницю
22:30
Як їжа з кульбаби може нашкодити людині
17:30
10 найкращих правил здорового харчування
15:30
Факти, котрі переконають вас їсти шкірку фруктів та овочів
12:30
Кому не можна вживати в їжу насіння чіа
8:30
Шкода для здоров'я, котру несуть вівсяні пластівці
0:20
Топ-9 корисних властивостей імбиря для кожної людини
21:30
Зелена цибуля навесні: 8 вітамінів для вашого організму
15:30
Чому скумбрію варто включити у свій щоденний раціон
10:30
Топ-10 фактів про користь полуниці для здоров'я
7:30
Чому вагітним та дітям варто їсти щавель
0:20
Регулярне вживання кави знижує ризик самогубства
22:30
Ознаки, котрі вкажуть на нітрати в продуктах
21:30
Харчування, яке допоможе перемогти анемію
19:30
Страви з кульбаби - джерело вітамінів та мікроелементів
Здоров'я в соцмережах: